ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε.»

 

ΤίτλοςΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ RIS3 «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε.
Φορέας ΥλοποίησηςΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διαρθρωτικό Ταμείο
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προϋπολογισμός
250.000,00€
Περιγραφή

Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριού) με υψηλού επιπέδου οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα αξιοποιεί τα βότανα και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, να αναδείξει την υψηλή διατροφική του αξία και να το υποστηρίξει κατάλληλα για την εισαγωγή του τόσο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά με στόχο την υψηλή αποδοχή και προτίμησή του από τους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί μια κατηγορία τροφίμων γνωστά ως λειτουργικά τρόφιμα τα οποία πέραν της κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών επιτελούν και συγκεκριμένους λειτουργικούς στόχους εντός του οργανισμού, με συνέπεια την ενδεχόμενη πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Tα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής γης αποτελούν περιπτώσεις τροφίμων πλούσιων σε βιολειτουργικά συστατικά με ενδεχόμενες ευεργετικές δράσεις για την ανθρώπινη υγεία, όπως πολυφαινόλες, τερπενοειδή κ.α. Τα οφέλη από τα φυτά αυτά πρέπει να προσδιοριστούν όταν συνδυάζονται και καταναλώνονται με γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα με τυρί. Η επιστημονική κοινότητα μελετά επίσης τις ενδεχόμενες επιδράσεις της κατανάλωσης ενός γεύματος εντός του οργανισμού. Η μεταγευματική λιπαιμία και γλυκαιμία, δηλαδή η απότομη αύξηση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα, συνδέεται με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις εντός του οργανισμού σχετιζόμενες με την εμφάνιση ασθενειών. Η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων πλούσιων σε βιοδραστικά συστατικά που επιδρούν στην απορρόφηση των απλών υδατανθράκων και των λιπιδίων, όπως τα αντιοξειδωτικά συστατικά, θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικού γλυκαιμικού και λιπιδαιμικού ελέγχου, ειδικά σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Παράλληλα, η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων προϋποθέτει την ενσωμάτωση των βιοδραστικών συστατικών εντός του τροφίμου με τρόπου που αφενός θα εμφανίζει σταθερότητα και δεν θα επηρεάζει τα οργανοληπτικά συστατικά, αφετέρου θα είναι απορροφήσιμα, βιοδιαθέσιμα και δραστικά. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία την ενθυλάκωσης (encapsulation), κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας παράγοντας ως βάση εγκλεισμού εντός του οποίου ενσωματώνεται το βιοδραστικό συστατικό και απελευθερώνεται εντός του γαστρεντερικού σωλήνα. Ως βάση εγκλεισμού χρησιμοποιείται συνήθως κάποιος πολυσακχαρίτης, όπως οι κυκλοδεξτρίνες. Η μελέτη της βελτιστοποίησης της παραγωγής ενός αλειφομένου τυριού εμπλουτισμένου με εκχυλίσματα ελληνικών βοτάνων και αιθέρια έλαια αυτών ενσωματωμένων εντός κυκλοδεξτρινών θα μπορούσε αφενός μεν να συμβάλει στη μείωση της επίπτωσης εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και συνεπώς στην προαγωγή της υγείας στον ελληνικό πληθυσμό, αφετέρου δε να ενισχύσει την τοπική κοινωνία και να προάγει προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Στόχος της παρούσης πρότασης είναι η αξιολόγηση του χρόνου συντήρησης, της θρεπτικής αξίας και της βιοδραστικότητας ενός καινοτόμου λειτουργικού αλειφόμενου τυριού με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια τοπικών βοτάνων από τη Δυτική Ελλάδα. Η καινοτομία του παραγόμενου προϊόντος θα έγκειται αφενός μεν στην ειδική του σύσταση με στόχο την καρδιοπροστατευτική δράση και την πρόληψη της μεταγευματικής λιπαιμίας και γλυκαιμίας, ιδιότητες που θα μελετηθούν τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo επίπεδο, αφετέρου δε στη χρήση της τεχνολογίας των κυκλοδεξτρινών.

Στόχοι
Η οικονομική και εμπορική αξιοποίηση του παραγόμενου προϊόντος είναι πολυδιάστατη καθώς αναμένεται: -Να ωφεληθεί η επιχείρηση οικονομικά αφού θα είναι η μόνη στην Ελλάδα που θα μπορεί να παρέχει τέτοιου είδους γαλακτοκομικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. -Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. -Ενισχύεται η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, περισσότερο ασφαλές για τους καταναλωτές με υψηλή προστιθέμενη αξία και πρόσοδο καθιστώντας τα παραγόμενα προϊόντα τυριού ανταγωνιστικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. -Να υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των πωλήσεων της επιχείρησης λόγω της μοναδικότητας του προϊόντος στην Ελληνική και διεθνή αγορά. -Να υπάρξει έντονος εξαγωγικός χαρακτήρας λόγω της μοναδικότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας του προϊόντος που μέσω της χρήση των βοτάνων κάνει χρήση στοιχείων της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί από τα πιο γνωστά πρότυπα διατροφής για την προάσπιση της υγείας των πληθυσμών που την υιοθετούν. -Να συνεισφέρει στην τόνωση αλληλοσυμπληρούμενων οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ πρωτογενή τομέα παραγωγής αιγοπρόβιου γάλακτος, δευτερογενή τομέα παραγωγής του αλειφόμενου τυριού και τριτογενή τομέα του εμπορίου συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, της κτηνοτροφίας, και της τοπικής οικονομίας.
Αποτελέσματα
Συμβολή στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη της επιχείρηση ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. σε αγορές του εξωτερικού μέσω μεταποίησης των τοπικών προϊόντων. - Δημιουργία καινοτόμου προϊόντος υψηλής χρηστικότητας, με αυξημένη βιοδραστικότητα, για καθημερινή χρήση, με στόχο την προαγωγή της υγείας στo πλαίσιο κατανάλωσης εντός ισορροπημένης διατροφής. - Δημιουργία καινοτόμου εδέσματος με αυξημένη διατροφική αξία συγκριτικά με συμβατικά προϊόντα της κατηγορίας αυτής. - Εκπόνηση Μελέτη Σκοπιμότητας αξιοποίησης του τελικού αλειφόμενου εδέσματος. - Δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας και καινοτομίας μέσα στην επιχείρηση η οποία θα είναι πολύτιμη και εμφανής σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητας της επιχείρησης.