Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός από τους νομούς της Ελλάδας. Κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του είναι η αγροτική οικονομία. Αποτελεί ένα τόπο φυσικής ομορφιάς, με απέραντες λιμνοθάλασσες, καταπράσινους κάμπους, γραφικές λίμνες, μεγάλα ποτάμια, βουνά με σπάνια χλωρίδα, βαθιά φαράγγια, δαντελωτές ακρογιαλιές και αμμουδερές παραλίες. Είναι πλούσια με σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, τόπους προσκυνήματος, χωριά με παραδοσιακό χρώμα, ενώ η εικόνα τις συμπληρώνεται με τις σύγχρονες πόλεις και κωμοπόλεις, καθώς και την αξιόλογη τουριστική και εμπορική κίνηση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή με τεράστια μυθική παράδοση. Συνδέεται με τη δράση των δύο φύλων της, των Aιτωλών και των Aκαρνάνων – επίμαχο όριο μεταξύ των οποίων αποτελούσε ο ποταμός Αχελώος. Οι Αιτωλοί, οφείλουν την ονομασία τους στο μυθικό ήρωα Αιτωλό, γιο του Ενδυμίωνος και απόγονο του Διός, ενώ οι Ακαρνάνες στον Ακαρνάνα, γιο του Αλκμαίωνος και της Καλλιρρόης. Οι Αιτωλοί που κατοικούσαν ανατολικά του Αχελώου είχαν πάντοτε εχθρικές σχέσεις με τους Ακαρνάνες που κατοικούσαν δυτικά. Οι Αιτωλοί διατήρησαν ουδέτερη στάση στους Μηδικούς Πολέμους και εμφανίστηκαν στο ιστορικό προσκήνιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ενώ οι Ακαρνάνες πολέμησαν στο πλευρό των Αθηναίων στους Μηδικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η Αιτωλική Συμπολιτεία – ομοσπονδία πόλεων που ιδρύθηκε από τους Αιτωλούς – έφθασε στο απόγειο της δύναμής της, τον 3ο αι. π.Χ. Το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί, μαζί με τους Ευρυτάνες, συνέτριψαν τους Γαλάτες, που με επικεφαλής το Βρέννο, επέδραμαν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. H Aιτωλία και η Aκαρνανία καταλήφθηκαν από τους Tούρκους (1450-1451), και έκτοτε οι τύχες τους ταυτίστηκαν. Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826) σφράγισε τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Αμφιλοχία 

Η Αμφιλοχία είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ο Δήμος χαρακτηρίζεται ως ημιορεινός – ορεινός, λόγω του ότι το 49% της έκτασής του είναι ορεινό και το 51% ημιορεινό.

Μέχρι το 1907 η Αμφιλοχία ήταν γνωστή ως «Καρβασαράς», από το Τουρκικό «Καραβάν – Σεράι» που σημαίνει σταθμός καραβανιών. Η απελευθέρωση από τους Τούρκους ήρθε το 1829 όπου αναγνωρίστηκε ως συνοικισμός «Καρβασαράς» ενώ το 1836, αναγνωρίζεται ως Κοινότητα. Το 1907 μετονομάστηκε σε Αμφιλοχία, ενώ το 1946 αναγνωρίζεται ως Δήμος.